Vícejazyčnost je bohatství

XI. ročník kreativní soutěže

Letošní slavnostní předávání cen probíhalo 10. listopadu 2023 v Evropském domě v Praze. Projekt Kamarádi, jehož součástí je časopis Kamarádi a soutěž Vícejazyčnost je bohatství, organizuje Spolek Zaedno za podpory Magistrátu hl. m. Prahy, UNICEF, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Evropské komise. Celkem se letos zúčastnilo 49 škol a 935 žáků - rekordní účast! Z došlých prací bylo zpracováno 655 obrázků – zdigitalizováno a uspořádáno v on-line galerii. Tradičně se zúčastnilo nejvíce škol z Moravy a Slezska, nejvzdálenější škola byla Česká škola z britského Manchesteru.

V rámci soutěže děti použily celkem 33 různých jazyků – byly to angličtina, arabština, běloruština, bulharština, čeština, čínština, francouzština, hindština, holandština, chorvatština, irština, italština, japonština, korejština, kubánština, maďarština, makedonština, moldavština, mongolština, němčina, norština, perština, polština, romština, ruština, řečtina, slovenština, srbština, španělština, těšínské nářečí, turečtina, ukrajinština a vietnamština. Nejčastěji se však letos objevovala ukrajinština.

Za naši školu byla úspěšná třída 6. A. Ocenění za vynikající účast v kategorii „Kolektivní práce“ – starší děti. Zástupci této třídy si jeli do Prahy převzít ceny a diplom. Ocenění za příkladnou spolupráci na soutěži si za školu převzala žákyně 7. B, která měla se svou výtvarnou prací i loni velký úspěch. Současně též probíhala účast na Speak Datingu, kde si děti oživily svoje znalosti v různých jazycích.

Výstava dětských prací je instalována v knihovně Evropského domu v Praze. Ke zhlédnutí bude až do konce února 2024. Tato nevšední soutěž zapojila za dobu svého trvání aktivně do hravého učení a tvorby tisíce dětí z České republiky, ale občas i z různých koutů světa. A ti účastníci již jedenáctým rokem krůček po krůčku, mnohdy i nevědomky, společně dělají velkou věc – mění sami sebe, ale i naši společnost k lepšímu! Nevýhody se stávají přednostmi, z integrace se stává soudržnost, z multietnických vztahů se stává přátelské soužití, odlišnost se začíná brát jako obohacení, ze soupeření vzniká spolupráce, cesta k poznání a sebepoznání se stává cílem.

 

Všem žákům, kteří se na soutěži podíleli, blahopřeji k jejich zaslouženému úspěchu.

Mgr. Radomíra Machová

 

Fotogalerie zde

Přidáno 14. 11. 2023, autor: Kateřina Pisková

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Kontakty

Základní škola Jihlava

Křížová 33, příspěvková organizace
Křížová 1367/33
586 01 Jihlava

Datová schránka: 2nmmm7j

Vedení školy:

Ředitelka:
Mgr. Jana Nováková Hotařová
Tel.: 565 598 200
E-mail:  jana.novakova@zskrizova.cz

Zástupkyně ředitelky:
Mgr. Lenka Picková
Tel.: 565 598 201
E-mail: lenka.pickova@zskrizova.cz

 

Ekonomka školy:
Hana Hudecová
Tel.: 565 598 205
E-mail: ekonomka.skoly@zskrizova.cz


Školní jídelna:

Vedoucí školní jídelny: 

Radek Vitouš
Tel.: 565 598 280
E-mail: skolni.jidelna@zskrizova.cz